Motaju nas na svakom koraku, sve je prevara, nameštaju nam cene: Ne nasedajte na ove fore u prodavnicama!
Prodavnica, Foto: AP Photo Nam Y Huh

OPREZ

Motaju nas na svakom koraku, sve je prevara, nameštaju nam cene: Ne nasedajte na ove fore u prodavnicama!

Ukoliko pitate prodavca na pijaci, ili pročitate deklaracije u prodavnicama, krompir je gotovo uvek ivanjički, kajmak je kraljevački ili zlatiborski, kupus je futoški, med je najpre homoljski

Objavljeno:

Alpsko mleko iz Tuzle, zlatiborska pršuta sa Avale, fruškogorski med nastao industrijskom preradom šećera ko zna gde. Ovakve proizvode danas je, nažalost, moguće naći na policama marketa širom naše zemlje. Koliko se, zapravo, zdravo hranimo, a koliko smo obmanuti prilikom kupovine namirnica od strane prodavaca?

Ukoliko pitate prodavca na pijaci, ili pročitate deklaracije u prodavnicama, krompir je gotovo uvek ivanjički, kajmak je kraljevački ili zlatiborski, kupus je futoški, med je najpre homoljski. Ovi proizvodi već su postali brendovi naše zemlje, a marketi širom Srbije tu činjenicu koriste kako bi privukli kupce. To im, čini se, i polazi za rukom.

Na tu kartu upravo igraju prodavci, ističu iz Udruženja za zaštitu potrošača. Kupci golim okom ne mogu znati šta kupuju, marketi igraju na kartu poverenja od strane potrošača i jedino ko može stati na put ovakvim radnjama je - država.

Mleko
foto: Prinrscreen/Youtube/jelajelena1bakinakuhinja

Jovan Ristić iz Udruženja za zaštitu potrošača „Efektiva“ kaže:

- Mi ne možemo da otvorimo med. Mi ne možemo da uđemo, da nosimo malu pokretnu laboratoriju i da odmah vidimo od čega je napravljeno. Zato su nam jako bitni kontrolni organi Republike Srbije i oni treba da rade svoj posao. Znači, ako se radi o uvoznoj robi, taj posao još kreće sa carine.

Med i mleko dve su namirnice kojima proizvođači u Srbiji najviše manipulišu

Država želi da stane na kraj obmanjivanju potrošača, stoga se trenutno radi na izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti hrane i Zakona o službenim kontrolama, kojim se uvodi termin 'prevara u hrani'.

Med
foto: RINA

Ovo je ključno jer su dosadašnje kazne za prevare u hrani bile neadekvatne i nedovoljno odvraćajuće, a sada će sankcije biti strože za počinjene prekršaje.

Cilj novog zakona jeste da tržište hrane bude bezbedno, transparentno i u skladu sa najvišim standardima, a da se istovremeno zaštite interesi legalnih proizvođača.

Med i mleko dve su namirnice kojima proizvođači u Srbiji najviše manipulišu, ali takozvano falsifikovanje hrane, vezuju se i za maslinovo ulje, čaj, vino, začine. Kažu pčelari, na tacnu stavite malo meda, prelijte vodom i okrećite tacnu kružno. Posle određenog vremena, ako je med pravi, trebalo bi da se u medu prepoznaju linije u obliku kvadratića, koje predstavljaju saće i na taj način možete da utvrdite da li je domaći.

Bonus video:

02:49

NAJLUKSUZNIJI AUTOMOBILI NA JEDNOM MESTU! Nesvakidašnja izložba otvorena u beogradskom TC Galerija

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.